Student

Welkom in Gent, de grootste studentenstad van Vlaanderen! De unieke combinatie van een hoogstaand onderwijsaanbod met een gevarieerd vrijetijdsleven zorgt er voor dat Gent een grote aantrekkingskracht uitoefent op studenten. Met haar universiteiten en hogescholen biedt Gent een uitzonderlijke waaier aan studiemogelijkheden.

 

 

Kotatgent voert kwaliteitslabel in.

Zit je op kot in Gent?

De Stad wil dat de studenten veilig en kwaliteitsvol kunnen wonen. Daarom zal de Stad de komende jaren alle studentenkoten controleren en een kwaliteitslabel geven.

Alle verhuurde studentenkoten moeten verplicht voldoen aan de minimale kwaliteitsnormen van de Vlaamse Wooncode en het Politiereglement op de kamerwoningen. Wanneer een studentenwoning voldoet, krijgt die een 'conformiteitsattest'.  Het is een soort keuringsbewijs van de Stad. Op basis van dit conformiteitsattest krijgt het pand op Kotatgent een groen kwaliteitslabel. Wanneer het niet voldoet, bekijken we met de kotbaas hoe hij het pand in orde kan brengen, en krijgt het voorlopig een blauw label. Herstelt de kotbaas de gebreken niet, dan wordt het pand ongeschikt en/of onbewoonbaar verklaard en krijgt het pand een rood label.

Ook jouw kot zal aan de beurt komen. Je krijgt vooraf een brief met datum en tijdstip. Stem af met je kotbaas of je aanwezig wil zijn tijdens de controle.  

Ben je op zoek naar een kot in Gent?

Tegen het nieuwe verhuurseizoen zullen de kwaliteitslabels zichtbaar zijn op Kotatgent.

We raden je aan om een kot met een groen label te huren. Een groen label zal betekenen dat het pand gecontroleerd is en voldoet aan alle minimale normen op vlak van woonkwaliteit en brandveiligheid.

Koten met een blauw label zijn nog in renovatie.

We raden je af om een kot te huren met een rood label. Deze koten mogen in principe niet meer verhuurd worden, aangezien ze ongeschikt of onbewoonbaar werden verklaard.

De kwaliteitslabels zullen raadpleegbaar zijn voor alle studentenwoningen. Met een eenvoudige zoekopdracht op Kotatgent zal je dus alle adressen kunnen opzoeken en kijken welk label het heeft, ook al staat het niet tussen de aanbiedingen.

Geniet van het studentenleven in Gent

Student zijn betekent veel meer dan alleen maar studeren. Het omvat ook wonen, je verplaatsen en bijverdienen. En uitgaan, cultuur opsnuiven en ontspannen. Stad Gent steekt op al die vlakken de handen uit de mouwen. Om het jou als student zo comfortabel mogelijk te maken!

Maak jezelf via deze site wegwijs in Gent: van een studentenkamer zoeken tot wonen en samenleven met de andere Gentenaren.

Ontdek de hoofdthema’s rond studentenhuisvesting in de witte menubalk bovenaan. En klik door op de nuttige links die we voor jou verzamelden.

Meer info over het (studenten)leven in Gent, vind je op de site van de Stad. Heb je nog vragen? Stel ze ons gerust.

Zorg jij er mee voor dat Gent een aangename stad blijft? Dan beleef je er een onvergetelijke tijd. Kortom, succes met je studies, en welkom in Gent!