Studenten op uitwisseling, verhuur flexibel

Internationale studenten

Welk soort huurcontract gebruik ik best voor internationale studenten?

Internationale studenten moeten zich meestal domiciliëren op kot. U mag de internationale student een gewoon 'studentenhuurcontract' gemeen huurrecht geven en u hoeft dus geen contract volgens de woninghuurwet aan te bieden. Zorg er wel voor dat in het contract vermeld staat dat de bestemming van het kot louter een studieverblijf is, en dat de student zijn hoofdverblijf in het thuisland heeft.

Een goed voorbeeld hiervan vindt u in de modelhuurovereenkomst van Kotatgent. De Engelstalige versie kunt u gebruiken als leidraad, maar het is de Nederlandstalige versie die moet ondertekend worden.

Wat als een internationale student slechts voor een korte termijn een kot zoekt?

Internationale studenten wonen inderdaad vaak maar voor een korte termijn in Gent. U kunt uw contract daaraan aanpassen. Ook Gentse studenten gaan steeds meer voor enkele maanden in het buitenland studeren. Vaak kunt u een match maken tussen zo'n inkomende en uitgaande uitwisselingsstudent, zodat u uw studentenpand toch voor de volle termijn kunt verhuren.

Belgische studenten

Wat als mijn huurder een tijdje niet meer in Gent verblijft?

Is jouw huurder tijdens het academiejaar weg voor een Erasmus-uitwisseling of voor een buitenlandse stage? Geef toestemming aan jouw huurder voor onderverhuur. Zo staat het studentenverblijf niet leeg.

Onderverhuren

Mag mijn huurder zijn kamer onderverhuren? 

Een student mag zijn kamer onderverhuren, maar heeft wel de toestemming nodig van de verhuurder.