Kwaliteitslabels: trots op je kot

Kwaliteitslabel

In de loop van 2019 zullen de kwaliteitslabels worden ingevoerd op de website van Kotatgent. Via de labels kan je zien welke koten er voldoen aan de minimale woonkwaliteits- en veiligheidsvereisten. Ook koten die nog in orde moeten worden gebracht en  koten die nog niet onderzocht zijn,  zullen een label krijgen.

Hoe kan ik zien of een pand in orde is? 

Aan de hand van kleurencodes kunt u zien of een pand in orde is of niet. Groen betekent dat er een conformiteitsattest is, blauw betekend dat het pand in onderzoek is of dat de kotbaas werken aan het uitvoeren is. Grijs betekent dat het pand nog niet is onderzocht en rood betekent dat het pand een besluit tot ongeschikt- of onbewoonbaarheid heeft. 

Wat als mijn pand al een conformiteitsattest heeft?

Dan krijgen uw koten automatisch een groen label, u hoeft hiervoor niets te doen. 

Is het de bedoeling om panden ongeschikt of onbewoonbaar te verklaren? 

Neen, absoluut niet. Integendeel, we willen elk pand een groen label kunnen geven. Als stad hebben wij er geen enkel belang bij om panden van de huurmarkt te halen. Onze doelstelling is om alle panden in orde te krijgen en u daarin te ondersteunen. 

Moet mijn pand direct in orde gezet worden?

U zal als kotbaas tijd krijgen om uw pand in orde te stellen en naar een groen label toe te werken. Is het dus niet in orde bij een eerste plaatsbezoek. Dan krijgt u de tijd om herstellingen uit te voeren. Neem de kans om advies te vragen. Een klein aantal werken kan het verschil maken. 

Verplichte woonkwaliteitsnormen

Hoe groot moet de kamer zijn? 

Een kamer is minimaal 12 m² groot en een tweepersoonskamer is minimaal 18m². Elke kamer is minstens 2,20 meter hoog. Ligt een kamer gedeeltelijk onder de grond? Dan steekt het plafond minimaal 1 meter boven de grond uit.

Mogen een badkamer en toilet gemeenschappelijk zijn? 

Ja dat mag, ze moeten wel afsluitbaar zijn. Is er geen gemeenschappelijke badkamer? Dan is er een douche of bad op de kamer zelf. Een aangesloten wastafel met koud én warm water is verplicht op elke kamer. Hebt u een groot studentenhuis? Per tien bewoners voorziet u minstens één gemeenschappelijke douche of bad. Per zes bewoners is er één gemeenschappelijk toilet met waterspoeling en stankafsluiter. Huisvest u elf studenten? Dan voorziet u dus ten minste twee douches of baden, en twee wc’s.

Verplichte brandveiligheidsnormen

Zijn rookmelders verplicht? 

Een rookmelder is verplicht in elk kot en in elke gemeenschappelijke kookruimte. Bijkomende rookmelders (bijvoorbeeld in de gangen, badkamer, berging, ….) of een uitgewerkt en gekeurd branddetectiesysteem zijn aangewezen. 

Wat zijn de normen qua brandveiligheid voor studentenkoten?

Het Politiereglement op de kamerwoningen bepaalt de Gentse brandveiligheidsnormen voor studentenkamers in detail. Hieronder vindt u enkele voorbeelden van verplichtingen. Opgelet, dit is geen volledige lijst. Deze opsomming dient enkel om u een idee te geven waar u allemaal aandacht voor moet hebben.

  • Alle wanden, vloeren en plafonds zijn van moeilijk brandbaar materiaal.
  • De stabiliteitselementen bieden minstens een uur brandweerstand.
  • De traphal is volledig opgetrokken uit moeilijk brandbaar materiaal: de trappen zelf, maar ook de muren en de vloeren.
Hoe kan ik de brandveiligheid laten controleren?

Een preventieadviseur van de brandweer komt controleren of u de normen goed toepast. Hij bestudeert de concrete situatie, hoeveel brandbaar materiaal er is ('vuurbelasting') en het brandrisico van uw gebouw.

Welke voorschriften gelden er voor elektriciteit en gas?

Voor elektrische leidingen en toestellen volgt u de algemene AREI-voorschriften. Laat uw installaties minstens om de 5 jaar controleren. Laat ze ook telkens controleren wanneer u iets wijzigt of uitbreidt aan de installaties.

Gasleidingen en -toestellen plaatst u volgens de Belgische regels van het goede vakmanschap.