Wijzigingen in het Algemeen Bouwreglement op vlak van studentenhuisvesting

De Stad wijzigde het Algemeen Bouwreglement: de gemeenteraad heeft de wijzigingen op het vlak van wonen en studentenhuisvesting op maandag 19 maart 2018 definitief vastgesteld.

Wat betekent dit voor studentenhuisvesting in Gent?

Om tegemoet te komen aan de stijgende vraag naar studentenhuisvesting, kunnen private ontwikkelaars al sinds 2010 grootschalige studentenhuisvesting van minimaal vijftig units bouwen. Nieuw is dat woongebouwen waarin na verbouwing dertig (in plaats van vijftig) studentenunits gerealiseerd kunnen worden, nu ook in aanmerking komen voor omvorming.

Tot nog toe ging het bij grootschalige studentenhuisvesting enkel om studio’s en kamers. Maar vanaf nu zal een deel van de ontwikkeling ook ‘studentenappartementen’ kunnen bevatten, met twee tot vijf slaapkamers. Een groepje studenten kan dan gezamenlijk zo’n appartement huren. De vraag hiernaar bij studenten is groot.

Aan deze grootschalige studentenhuisvesting zijn wel voorwaarden verbonden voor het beheer en de exclusieve verhuring aan studenten. Die controle wordt beter verankerd in het Algemeen Bouwreglement.

Een overzicht van alle wijzigingen en een gecoördineerde tekst vindt u op www.stad.gent (zoek op ‘bouwreglement’). Wie wil weten aan welke voorschriften zijn bouwproject moet voldoen, kan ook terecht bij de Balie Bouwen, Woodrow Wilsonplein 1, 9000 Gent, 09 266 79 50, bouwen@stad.gent. Open op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 9 tot 12.30 uur, woensdag ook van 14 tot 16 uur, op dinsdag ook na afspraak.