De kwaliteit van je kot en leefbaarheid op kot

 

Een gezond, veilig en comfortabel kot

Ik twijfel aan de kwaliteit van mijn kot. Wat kan ik doen?

Je kan je kot laten controleren door de Stad Gent en de Brandweer. Om de controle aan te vragen, ga je langs in een van de Woonwijzers van de Stad Gent. De consulent in de Woonwijzer zal je de nodige informatie geven over de regelgeving en het verloop van de controle.

Moet ik een brandverzekering afsluiten voor mijn kot?

We raden dit zeer sterk aan, want enkel zo ben je verzekerd tegen brand- en waterschade, en ontploffing. Kijk even na of de verzekeringspolis van je ouders een tweede verblijfplaats dekt, dan moet er geen aparte verzekering voor je kot worden afgesloten.

Gebruikt je kotbaas het modelhuurcontract van Kotatgent? Dan geniet je van de brandverzekering die de Universiteit Gent voorziet ook geldig voor studenten ingeschreven in de Hogeschool Gent, de Arteveldehogeschool, LUCA School of Arts, Odisee en KU Leuven). Opgelet, de kotbaas moet hiervoor tijdig een exemplaar van het huurcontract bezorgen aan de afdeling Huisvesting van de Universiteit Gent.

Afval

Wat doe ik met mijn afval op kot?

Het afval wordt in Gent op bepaalde data opgehaald door Ivago, de afvalbeheerder. Vind de data via de digitale ophaalkalender of installeer de Recycle! app.

Meer informatie over sorteren, recycleren, ... vind je op de website van Ivago.

Diefstalpreventie: doe je kamer op slot

Waar kan ik allemaal op letten om diefstal of inbraak op kot te voorkomen?

Sluit altijd goed je ramen en de (voor)deur van je kot, ook al ga je maar heel even weg. Controleer ook telkens via de parlofoon (ook als je iemand verwacht) wie er aanbelt vooraleer je iemand binnen laat. Maak regelmatig een onlineback-up van digitale documenten (zoals papers, je eindwerk, groepswerken, ...).

Je kan je persoonlijke spullen inventariseren: maak een lijst van wat je hebt (omschrijving, merk, type, productienummer, ...) en neem er foto's van. Bewaar de lijst bij je ouders. Moet je je spullen ooit als gestolen aangeven, dan heb je voldoende info om door te geven aan de politie.

Wat moet ik doen als er ingebroken of iets gestolen is op mijn kot?

Geef elke diefstal of inbraak aan bij het commissariaat van jouw wijk.

Ongediertebestrijding

Lees hier meer over het vermijden en bestrijden van ongedierte.

Leefbaarheid: aangenaam samenleven

Lees hier meer over samenleven in Gent.