Op zoek naar een kot

Op kot in een home van je hogeronderwijsinstelling

Ik wil een kot of kamer huren via mijn (toekomstige) hogeschool of universiteit. Wat moet ik hiervoor doen?

De UGent beheert verschillende studentenhomes; de hogescholen hebben studentenhuizen. Beide systemen komen op hetzelfde neer, namelijk een kot huren via je hogeronderwijsinstelling. Via de links hieronder vind je specifieke info (hoe inschrijven, kostprijs, ligging, voorwaarden, …) per hogeronderwijsinstelling.

Universiteit Gent

Wil je een kamer in een van de homes van Universiteit Gent bemachtigen? Dien dan je aanvraag in tussen 1 maart en 1 mei op www.ugent.be/huisvesting. In juni worden de kamers toegewezen. Je ondertekende huurovereenkomst bezorg je aan de afdeling huisvesting binnen de 14 dagen na ontvangst.

Zie je het studentenhome het liefst eerst met eigen ogen? Dat kan tijdens de paasvakantie. Op www.ugent.be/huisvesting vind je de precieze data en bezoekuren.

Hogeschool Gent

Om een kamer te huren in een residentie van Hogeschool Gent vraag je vanaf 1 maart om 9 uur een kamer aan op www.hogent.be/stuvo/huisvesting

Vanaf 1 juni worden de kamers toegewezen. Je kan de residenties bezoeken op de opendeurdag van 27 april 2019.

Arteveldehogeschool

Bij de Dienst Huisvesting van de Arteveldehogeschool vraag je een kamer aan via www.arteveldehs.be/studentenvoorzieningen.

Odisee - KU Leuven Technologiecampus Gent

Aas je op een kamer in een residentie van de Technologiecampus Gent? Op www.stuvoplus.be vind je alle inschrijvingsvoorwaarden. 

Op de Open Dag ontdek je meer over het studentenhuis. Ook studenten met een fysieke beperking kunnen bij ons terecht in een van de aangepaste studio's.

Kan elke student een kot huren via de universiteit of hogeschool?

Neen, je moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen, bijvoorbeeld wat je aantal opgenomen studiepunten betreft. Bovendien hanteren de hogeronderwijsinstellingen voorrangsregels, o.a. voor studenten met een bijna-studiebeurs. Kom je in aanmerking maar zijn de koten al verhuurd, dan kom je op een wachtlijst terecht.

Privaat verhuurde studentenkoten: huren bij een kotbaas

Hoe krijg ik een goed zicht op het aanbod van private studentenkoten?

Check de advertenties op Kotatgent. Wandel ook eens rond in de studentenbuurten van Gent en zoek naar de affiches 'te huur'.

Wat is tegenwoordig de gemiddelde huurprijs van een studentenkot?

De gemiddelde huurprijs (all-in) van een kamer op Kotatgent bedroeg 369.98 euro in 2018. De gemiddelde huurprijzen (all-in) voor een studio bedroeg 510.94 euro. 

Hospitawonen: inwonen bij je verhuurder

Wat is hospitawonen?

Sommige mensen verhuren een kamer in hun eigen woning. Bij hospitawonen huur je die ene kamer, en deel je minstens één andere ruimte met de verhuurder (bijvoorbeeld de badkamer, de keuken of het toilet). Lees hier meer over deze woonvorm.