Samen een woning delen

Mogen studenten een woning delen?

Neen, dat is in Gent niet toegelaten. De Stad wil private huurwoningen voorbehouden voor vaste inwoners. Studenten kunnen terecht in de vergunde studentenhuizen van kotbazen, in grootschalige studentenhuisvesting van private ontwikkelaars of van de hogeronderwijsinstelling zelf. Er zijn in Gent niet genoeg private gezinswoningen te huur voor vaste inwoners én voor studenten.  Bovendien zijn studentenkamers aan strikte regels onderworpen qua brandveiligheid en woonkwaliteit. Deze regels zijn er specifiek om studenten en kotbazen te beschermen. Een kotbaas die met alles in orde is, kan met een gerust hart verhuren.  Een verhuurder van een gezinswoning die tóch verhuurt aan studenten neemt dus een loopje met de brandveiligheid. Bovendien stijgen de huurprijzen want vier studenten kunnen samen een hoge huishuur betalen. Vaste inwoners van Gent maken geen kans meer op die woningen.

Indien een controleur van de Dienst Toezicht van Stad Gent vaststelt dat er toch studenten illegaal samenwonen in een gezinswoning, wordt de verhuurder aangemaand om na het academiejaar niet opnieuw te verhuren aan  studenten. Er volgen daarna sowieso hercontroles in dat pand. Wanneer Dienst Toezicht hier opnieuw een overtreding vaststelt, maakt de controleur een PV op dat wordt overgemaakt aan het parket voor gevolg.

 

Wat mag wel:

  • Twee studenten mogen een éénslaapkamerappartement/ studio of woning met 1 slaapkamer huren zonder er zich te domiciliëren
  • Ouders mogen hun eigen studerende kinderen laten verblijven in een woning die zij gekocht hebben. Maar van zodra er personen vreemd aan het gezin bij komen wonen moet er terug voldaan worden aan de regels van de beleidsnota samenhuizen (wat in de praktijk bijna nooit kan want de meeste studenten kunnen niet voldoen aan de domicilievoorwaarde)
  • Broers, zussen mogen ook samen een woning huren zonder hun domicilie daar te plaatsen, ook hier geldt: zodra er personen vreemd aan het gezin bij komen wonen moet er terug voldaan worden aan de regels van de beleidsnota samenhuizen (wat in de praktijk bijna nooit kan want de meeste studenten kunnen niet voldoen aan de domicilievoorwaarde).

Enkel volgende studenten hebben de mogelijkheid om zich te domiciliëren: 

Studenten die gedurende het grootste deel van het jaar feitelijk en effectief in de studentengemeente verblijven, financieel onafhankelijk zijn en niet meer behoren tot een gezin in een andere gemeente.  Het gaat concreet om studenten met een van volgende statuten:

  • de binnenlandse gehuwde student, de binnenlandse student met zelfstandig statuut, de binnenlandse alleenstaande student (om fiscale redenen)
  • De Belg die in het buitenland is ingeschreven en in België komt studeren, en de internationale student.

 

Hospitawonen

In het systeem van hospitawonen huur je een kamer bij een persoon of gezin thuis. Leer hospitawonen meer in detail kennen.

 

Op zoek naar een klankbord voor jouw woonplannen? Neem contact met ons op via kot@gent.be of 09 266 76 40. Of ga langs bij een woonwinkel in je buurt.